Najvažnija pravila za izgradnju energetski efikasne kuće

Najvažnija pravila za izgradnju energetski efikasne kuće

Na kraju stare, a naročito na početku nove godine, mnogi od nas počinju da razmišljaju o velikim planovima, kao što je kupovina stana ili izgradnja kuće. Ako planirate da sa dolaskom proleća krenete u izgradnju novog objekta, pravo je vreme da otpočnete pripreme i saznate na šta sve morate da obratite pažnju prilikom gradnje. Posebno vodite računa o energetskoj efikasnosti, odnosno koliko će se energije trošiti kako na zagrevanje zimi, tako i za hlađenje leti.

Debljina izolacije spoljnih zidova 10 cm

U „Vodiču za energetsku efikasnost“ navodi se da je objekat najbolje postaviti u pravcu sever-jug, dok je na južnoj strani poželjno ugraditi veće prozore. Kako bi se omogućila najbolja ušteda energije, posebna pažnja se mora obratiti na izolaciju spoljnih zidova, pa je u tom slučaju najbolje da njena debljina iznosi 10cm. Ovakva izolacija, na vašoj kući, godišnje može doneti uštedu električne energije i do 35 odsto.

Osim spoljnih zidova vodite računa i o izolaciji poda, jer će vam ona doneti uštedu energije i do 5 odsto.

Posebnu pažnju obratite na krov

U zimskom periodu, dobar krov može vam obezbediti ogromnu uštedu energije koja je prdviđena za zagrevanje i sprečavaće da toplota izlazi van. Stručnjaci savetuju da je kod izgradnje i postavljanja krova potrebno ugraditi izolaciju i do 20cm, jer se na taj način može ostvariti ušteda i do 40 odsto godišnje.

Stolarija omogućava uštedu i do 15 odsto

Ugradnja kvalitetnih spoljnih vrata i prozora donosi uštedu i do 15-20 odsto. Najbolji rezultati postići će se kvalitetnom stolarijom koja poseduje vakuumirane staklene površine, koje mogu biti niskoemisione. Sa dobrom izolacijom i stolarijom, u zimskom periodu, ušteda novca nije mala i prilikom grejanja iznosi čak 20 odsto, a prosečna temperatura u prostorijama podiže se za dva do četiri stepena.

Na radijatore postavite termostatske ventile

Ako se odlučite za postavljanje radijatora, ugradite i termostatske ventile, jer se sa njima, može uštedeti i do 20 odsto energije.

Poštujući ove propise, osim što ćete obezbediti uštedu energije u vašem domu, izgradićete i jedan potpuno energetski efikasan objekat, koji će ispoštovati sve zakone i standarde dobre i kvalitetne gradnje.Izvor: Halo oglasi

< Povratak na listu vesti