Renoviranje kupatila - Dugoročna investicija vredna minimum 1.300 evra

Građevinski radovi u vašem domu ( VI deo)

Renoviranje kupatila - Dugoročna investicija vredna minimum 1.300 evra

Najviše vremena, ali novca potrebno je za zamenu instalacija i postavljanje keramike, dok će majstori najbrže završiti hidroizolaciju i montažu novih sanitarija

Renovirati staro kupatilo i podariti mu novi izgled, predstavlja posao koji se, kada su u pitanju građevinski radovi u stanu, smatra jednim od najzahtevnijih. Pre početka radova savetujemo vam da napravite detaljan plan, kao i da razmislite da li želite da promenite raspored sanitarija kako biste dobili na prostoru, jer neophodno je da kupatilo uprkos veličini bude funkcionalno. Ovo je veoma važno, jer nakon što jednom postavite pločice pomeranje lavaboa, ili bojlera biće nemoguće, a svaka naknadna korekcija i ponovno menjanje koštaće vas mnogo. Takođe, morate znati da poslove renoviranja kupatila neće obaviti samo jedan radnik, već ćete u zavisnosti od vrste posla morati da angažujete nekoliko njih (električare, vodoinstalatere, keramičare, molere...).

Zbog toga ćemo vam u ovom tekstu otkriti koji je to pravilan redosled izvođenja radova, koliko novca je potrebno izdvojiti, ali ćemo vam i otkriti koje su to male tajne velikih majstora kada je u pitanju hidroizolacija, postavljanje kade ili tuš kabine, kao i menjanje pločica. U tome su nam pomogli u kompaniji „Dr.monter“, gde na jednom mestu možete pronaći sve kada je u pitanju adaptacija kupatila, pa će na taj način čitav posao biti obavljen bez teškoća i neželjenih problema.

Napravite detaljan plan

Za razliku od drugih radova u stanu, kod renoviranja kupatila je najvažnije imati dobar plan koji će sprovesti pravi majstori. U kompaniji „Dr.monter“ naglašavaju da je veoma važno da majstori pogledaju kupatilo, urade procenu i na licu mesta naprave plan šta je od radova potrebno uraditi. Takođe, ukoliko već znate na koji način želite da rasporedite sanitarije, kao i da li želite da u kupatilo ugradite dodatno grejanje, možete svoj plan predočiti majstorima koji će vam odmah reći da li je takav plan izdvodljiv i u kom vremenskom periodu. Ovde je veoma važno naglasiti i kakve će se sanitarije kupiti, odnosno da li želite kadu ili tuš kabinu, bide, WC šolju sa nisko ili visokomontažnim vodokotlićem ili pak ugradni, jer će prilikom zamene vodovodnih, odnosno kanalizacionih cevi ovo biti veoma važno. Ukoliko niste sigurni kako želite da vaše kupatilo izgleda, možete prepustiti stručnjacima posao, koji će vam za nekoliko dana uraditi detaljan 3D projekat, koji je u kompaniji „Dr.monter“ besplatan, mada će vam mnoge firme ovu uslugu naplatiti i do 100 evra. Nakon izrade plana i detaljnog odabira vrste sanitarija, možete se uputiti u kupovinu, jer ćete na taj način tokom radova, u svakom momentu moći da premerite sanitarije i eventualno otklonite neke sumnje ukoliko do njih dođe.

Demontaža sanitarija, skidanje starih pločica

Ukoiko u vašem kupatilu u skorije vreme nisu menjane kako elektro instalacije, tako i vodovodne i kanalizacione cevi potrebno ih je zameniti, pa se u tom slučaju mora demontirati sva postojeća sanitarija, ali i razbiti i skinuti pločice. Ukoliko se odlučite da nove pločice lepite preko postojećih, bez skidanja, svakako vam savetujemo da zamenite instalacije, jer pucanje cevi u zidu može prouzrokovati mnogo problema. Čitav posao demontaže i rušenja pločica neće trajati duže od jednog dana, ali ukoliko želite da nadgledate posao pripremite se na buku, kao i na velike količine prašine. Nakon završetka ove faze radova, majstori će iz vašeg stana izneti velike količine šuta, ali ne brinite, oni će se takođe pobrinuti i da se on odnese.

Zamena instalacija

Iako smo vam u prethodnom broju Halo oglasi nekretnina & građevinarstva detaljno predstavili šta obuhvata elektro, ali zamena vodovodnih instalacija, još jednom ćemo ponoviti da će ovi radovi u kupatilu trajati oko pet dana, što sve zavisi od kvadrature, ali i od toga šta želite da postavite od sanitarija. Zamena elektro instalacija naplaćuje se po broju električnih izvoda (sijaličnih mesta, utičnica, prekidača) po ceni od 5 do 15 evra, dok zamena vodovodnih cevi košta od 150 do 200 evra. Vodite računa da na vreme odlučite na kom mestu će se nalaziti veš mašina, ali i gde ćete postaviti rasvetu, a naročito ukoliko želite da postavite ogledala koja treba da budu osvetljena.

Hidroizolacija

Bez obzira da li ćete ugraditi kadu ili tuš kabinu mora se uraditi hidroizolacija koja će učiniti da vaši zidvi ostanu suvi, bez prisustva vlage, a samim tim će i sanitarije duže trajati. Na tržištu se mogu pronaći brojni hidroizolacioni premazi, a mi vam savetujemo da koristite Akwalastik 5.0, polimercementni hidroizolacijski premaz, koji prijanja na sve vrste materijala, jednostavno i brzo se aplicira, a može se nanositi i na postojeće podloge (pa i na stare pločice). Takođe, na ovu vrstu hidroizolacije moguće je direktno lepiti keramičke pločice, kao i neku drugu vrstu obloga. Cena premaza iznosi 990 dinara po kanti, kojom se može prekriti 1m² kupatila. Premazivanje hidroizolacije je veoma brzo i ne traje duže od nekoliko sati, najviše jedan dan.

Podziđivanje kade/priprema za ugradnju tuš kabine

Sledeća faza u adaptaciji kupatila jesu poslovi koji će se u zavisnosti od vaše želje, da li želite kadu ili tuš kabinu, odvijati na različiti način. Ako se odlučite za ugradnju klasične kade, možete birati onu koja ima nogare, ali isto tako možete se odlučiti i za klasičnu kadu koja se mora podzidati. Takođe, u ovoj fazi vršiće se i sve pripreme za ugradnju tuš kabine, pa se tako mora betonirati i pripremiti njeno dno. Ono što vam kod kade neće biti problem, a kod tuš kabine zna da zada mnogo muka jeste curenje vode između dna kabine i vrata, pa vas savetujemo da u poslednjoj fazi, kada dođe na red, montaža sanitarija stavite sanitarni silikon ili ojačate ove delove posebnim lepljivim trakama. Savetujemo vas da se pri ugradnji tuš kabine, zidovi kabine izliju iz jednog dela, kako ne bi bilo horizontalnih spojeva, pa voda neće dovesti do pojave vlage.

Postavljanje keramike

Nakon svih ovih grubljih radova, sledi postavljanje keramike, odnosno pločica, koje se može uraditi na dva načina. Jedan način je da u potpunosti skinete, odnosno razbijete stare pločice i da nakon zamene instalacija i malterisanja postavite nove. Drugi način je da se stare pločice ne skidaju već da se na njih, uz pomoć jakog lepka, lepe nove pločice. Bez obzira za koju ćete se varijantu odlučiti, znajte da su se obe pokazale kao dosta dobre. Cena postavljanja pločica određuje se po kvadratu i kreće se, u zavisnosti od vrste pločica, od oko 7 evra pa naviše, po kvadratu. Nakon postavljanja pločica, potrebno je izvršiti fugovanje, odnosno popuniti slobodan prostor između pločica. Čitav posao postavljanja keramike, u zavisnosti od kvadrature, trajaće oko četiri dana, a mi vam predlažemo da se sa majstorima detaljno dogovorite koju vrstu pločica i bordura ćete kupiti, kao i da li želite da pločice idu od poda do plafona, jer ćete na taj način biti sigurni da će kupatilo dobiti baš onakav izgled kakav ste zamislili.

Krečenje i montaža sanitarija


Poslednja, ali nikako manje važna faza, jeste krečenje plafona, kao i zidova, ukoliko ste se odlučili da pločice prekriju samo jedan njihov deo. Na koji način, kao i kojom farbom je to najbolje učiniti možete pročitati već u nekom od narednih brojeva, a mi vam predlažemo da pre krečenja zaštitite pločice od eventualnog prskanja farbe. Nakon što se farba osuši, mogu se postavljati sanitarije, redosledom koji veličina kupatila dozvoljava. Vodite računa da se šrafovi ne zatežu prejako, jer to može dovesti do neželjenog pucanja pločica.
Dakle, posao renoviranja kupatila nije ni najmanje lak, zahteva dosta vremena, oko 15 dana, a koštaće vas u proseku oko 1.300 – 1.500 evra pa naviše. Zbog toga vam savetujemo da lagano, sa detaljno pripremljenim planom krenete u sprovođenje svake od pomenutih faza.


Cene sanitarija

Na tržištu se, zavisno od proizvođača, može pronaći veliki broj sanitarija koje se razlikuju kako po kvalitetu, tako i po dizajnu, bojama i veličini. Kako biste znali koliko je novca potrebno za opremanje renoviranog kupatila izdvojićemo vam najosnovnije:
· Lavabo – od 20 evra pa naviše
· Kada – od 130 evra ( dužina 150 cm)
· Tuš kabina od keramike – od 80 evra, pa naviše
· Tuš kabina sa kadom – od 140 evra pa naviše
· WC šolja – od 30, 40 evra pa naviše
· Bide – od 30 evra pa naviše
· Vodokotlić za monoblok – oko 50 evra pa naviše
· Ugradno kazanče – od 90 evra pa naviše
· Bojler – 50 l od 70 evra pa naviše
· Pločice – od 500 dinara/m² pa naviše

Izvor: Halo oglasi

< Povratak na listu vesti