Deset godina vlasništva nad stanom oslobađa od poreza na kapitalnu dobit

Deset godina vlasništva nad stanom oslobađa od poreza na kapitalnu dobit

Svi oni koji reše da prodaju nekretninu, koja je u njihovom vlasništvu minimum deset godina, ubuduće neće plaćati porez na kapitalnu dobit, navodi se u Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana.

Naime, od 06. oktobra, na osnovu Izmena Zakona o porezu na dohodak građana, svi oni koji su nekretninu u svom vlasništvu imali, neprekidno, najmanje deset godina oslobođeni su plaćanja poreza na kapitalnu dobit. Na taj način ukoliko dođe do prodaje takvog stana, vlasnici ne ostvaruju kapitalni dobitak, potvrđeno nam je u Poreskoj upravi Republike Srbije.


Stopa poreza povećana sa 10 na 15 odsto


Takođe, najnovijim izmenama predviđeno je i da se poreska stopa sa dosadašnjih 10 povećava na 15 odsto. To znači da će svi oni koji prodaju stan, a koji je u njihovom vlasništvu manje od deset godina, morati da plate porez na kapitalnu dobit i to u visini od 15 odsto.

Za stan stečen poklonom ili nasleđem ovaj porez obavezan

Način da se nekretnina stekne poklonom ili nasleđem nije retkost, pa je važno naglasiti da se i kod njihove prodaje mora voditi računa o plaćanju poreza na kapitalnu dobit. Naravno, ako ste taj stan nasledili recimo od svojih roditelja i želite da ga prodate, uglavnom je pitanje kolika suma novca se uzima kao nabavna cena, odnosno po kojoj ceni je vaš roditelj taj stan platio, jer ovaj podatak veoma često bude nepoznat. Ako se to i vama dogodi, potrebno je da nadležni poreski organ utvrdi cenu stana i da se ona uzima kao adekvatna i jedina ispravna nabavna cena.

Dakle nove Izmene Zakona donele su olakšice svima onima koji reše da prodaju stan, čiji su vlasnici deset godina i duže, a sa druge strane i povećane troškove onima koji tek nekoliko godina imaju stan, a žele da ga prodaju, jer je poreska stopa za plaćanje kapitalne dobiti, u tom slučaju, povećana sa 10 na 15 odsto.

Izvor: Halo oglasi

< Povratak na listu vesti