Tržište nekretnina u Smederevu

Cene uprkos krizi ne beleže drastičan pad

Tržište nekretnina u Smederevu

Kriza je uticala na promet, ali ne i na pad cena, koje su u proseku za svega pet do deset odsto opale u odnosu na 2008. godinu

Smederevo se nalazi u severoistočnom delu Republike Srbije, na drugoj po veličini evropskoj reci Dunavu. Od Beograda je udaljen 46 km, a u XV veku je i sam bio prestonica Srbije. Prednost ovog grada je u tome što poseduje izuzetno povoljan geosaobraćajni položaj, smešten između dva značajna evropska koridora: kopnenog koriodra X i vodenog, tzv Dunavskog. Zahvata površinu od 481.7 km2 i prema poslednjem popisu stanovništva u njemu živi oko 115.000 stanovnika.

Smederevo je industrijski centar, u kome preko 45.000 građana radi u železari. Pored industrije u gradu se razvijaju i brojne privatne delatnosti koje su nakon krize naročito pretrpele gubitke. To se posebno odrazilo na prodaju i izgradnju stanova, jer su mnogi investitori bili primorani da zbog slabe prodaje i prevelike kreditne zaduženosti, obustave radove.

Cene nekretnina, u odnosu na 2008. godinu, opale su svega pet do deset odsto, ali se kriza odrazila na kupovnu moć građana, a samim tim i na promet. Kupci se uglavnom odlučuju za kupovinu manjih stanova i to za sumu koja ne prelazi 30.000 evra. Vlasnici agencija za nekretnine u Smederevu naglašavaju da je 2011. godina bila nešto lošija od 2010. godine i da su razlozi tome: smanjen broj kupaca koji nekretnine kupuju za gotovinu, kao i sve manje onih koji se usuđuju da podignu stambene kredite. Zbog toga su investitori primorani da cenu novogradnje spuste i skoro je u potpunosti izjednače sa cenom starih stanova, za koje je u ovom gradu potrebno izdvojiti oko 750 evra, dok je za novogradnju potrebno oko 800 evra. Međutim, vlasnici agencija za nekretnine se nadaju da će ova godina biti mnogo bolja i da će doneti veći pomak u prometu nekretnina.

Cene stare i nove gradnje približno iste

Tržište nekretnina u Smederevu beleži minimalan pad cena u odnosu na period pre krize, a kupci najviše traže jeftinije stanove, bliže centru i to po cenama od 25.000 do maksimalno 30.000 evra. “Svi bi hteli da kupe manji stan, po mogućstvu garsonjeru sa centralnim grejanjem i to za 20.000 evra, ali to je nemoguće”, potvrdili su nam u agenciji za nekretnine “MIMA –GMD”. Cene starih stanova se u samom centru grada kreću oko 750 evra, dok je za periferne delove grada potrebno izdvojiti oko 550 – 650 evra. Za razliku od njih, novogradnja beleži malo veći pad u odnosu na period pre krize, kada je cena kvadrata prelazila 850 evra. Danas je nemoguće da ona pređe sumu od 800 - 850 evra čak i kada je gradnja izuzetno dobra, jer su investitori svesni da po visokim cenama ne mogu da prodaju izgrađene stanove, bez obzira na kvalitet i kvadraturu.

Prodavci nekretnina svoje stanove vrednuju po mnogo višim cenama nego što mogu da se prodaju, pa su korekcije neminovne kako bi došlo do prodaje. “Evo već nekoliko meseci pokušavamo da napravimo kompromis između prodavca koji za stan traži 33.000 evra i kupca koji ne može da plati više od 31.000 evra, ali za sada ne uspevamo da postignemo dogovor”, naglašavaju u agenciji za nekretnine “Korona”. Zbog toga u samom centru grada veliki broj dvosobnih stanova sa centralnim grejanjem po cenama od 35.000 do 40.000 evra i po nekoliko meseci čekaju na svoje vlasnike.

Kada su u pitanju najtraženije lokacije u Smederevu ne može se reći da postoje naselja koja drže cenu, jer su sve stambene zgrade uglavnom skoncentrisane u užem centru grada koji se prostire na oko 500 metara, pa je tu i najveća potražnja. Najveći broj započetih objekata i onih koji su završeni se nalaze upravo na ovoj lokaciji, pa se smatra da je centar, kao najtraženija lokacija, postao uzan za izgradnju novih stanova.

Najbrže se izdaju manji stanovi


Iznajmljivanja nekretnina ima dosta, ali se najbrže izdaju stanovi oko 40 – 50 kvadrata, jer mesečno koštaju u proseku oko 150 evra. Garsonjera ima veoma malo u čitavom gradu, tako da njih skoro i da nema u ponudi. Cene iznajmljivanja stanova zavise i od toga da li je on namešten ili nenamešten, pa je za veći, namešten stan potrebno izdvojiti i do 200 evra. Takođe, na cenu utiče i spratnost, pa su stanovi u prizemlju i potkrovlju povoljniji.

Međutim, za razliku od stanova, prodaja i iznajmljivanje poslovnih prostora i lokala koji se nalaze u prizemlju, je dosta skuplja od onih koji se nalaze na spratu. Zbog toga se na gornjim spratovima može naći veliki broj praznik objekata, dok je u prizemlju nemoguće naći slobodan prostor. Cene su kao i kod stanova u rasponu od 150 do 200 evra.

Kuće tražene samo za iznajmljivanje


Interesantan podatak je da se bez obzira na lokaciju, kuće slabo prodaju. U agenciji za nekretnine “Čair” potvrdili su nam da su kuće u Smederevu uvek prodavane ispod svoje prave vrednosti, jer je potražnja za njima uvek bila mala. Kupovina starih, trošnih kuća od strane investitora je takođe stala. Naime, urbanistički plan grada je dosta uzak, pa je za izgradnju stambene zgrade neophodno kupiti dve do tri kuće u centru kako bi se izradio jedan objekat. Investitori se zbog velikih zaduženja prema bankama ne usuđuju da uđu u nove investicije, pa je kupovina ovakvih kuća po centru grada u potpunosti prestala. Slična situacija je i sa prodajom kuća na periferiji grada i po obližnjim selima, gde čak ni veće kuće, solidne gradnje po ceni od 7.000 evra ne mogu da nađu svoje kupce.

Međutim, poslednjih godina u Smederevu je razvijen trend iznajmljivanja kuća i do 300 kvadrata, kako bi se one opremile i namenile za stanovanje i brigu o starim licima. „Ima naših ljudi koji su po svetu naučili taj posao, kao i šta je sve potrebno starim licima. Zbog toga oni dolaze ovde, iznajmljuju velike kuće, potpuno ih opremaju i prilagođavaju potrebama najstarijih građana, koji se odluče da tu stanuju“, navodi Radovan Stanković, vlasnik agencije za nekretnine „Korona“. Mesečna renta za iznajmljivanje ovakvih, većih kuća u Smederevu kreće se od 300 do 400 evra.

Veliki broj stanova nije uknjižen

U agencijama navode da se u poslednje vreme nekretnine kupuju uglavnom za gotovinu, a da je broj kreditinih kupaca znatno smanjen. Kao jedan od osnovih razloga navodi se slabija platežna moć građana, ali i to što je veliki broj starih stanova još uvek neuknjižen, pa za njih nije moguće podići stambeni kredit. Kada je u pitanju uknjižba novogradnje, situacija je malo bolja, ali još uvek ima investitora koji zbog naknadnih izmena u izgradnji, naročito poslednjih spratova ne mogu da uknjiže objekte.

Agencijsku proviziju kupac i prodavac dele po pola


I u Smederevu, kao i u Zrenjaninu i Valjevu, prilikom kupovine stana ili kuće agencijsku proviziju od 3 odsto kupac i prodavac dele po pola, tako da svako plaća po 1.5 odsto. U agencijama za nekretnine navode da to nekada i nije dobro, jer mnogi kupci i prodavci izbegavaju da plate proviziju, pa je neophodno opominjati obe strane. Ipak, u Smederevu mnoge agencije znaju da proviziju spuste i ispod 3 odsto, naročito kada je u pitanju skuplja nekretnina.

Izvor: Halo oglasi

< Povratak na listu vesti